Instaliranje Windowsa XP

 

 

Instaliranje XP-a nije teško, ali ukoliko do sada nema te iskustava sa time potražite savet nekog iskusnijeg korisnika, možda dežurnog zaluđenika u kompjutere iz kraja. Ukoliko se sami odlučite za ovaj korak, a prvi put instalirate Windows, nadam se da će vam ovaj tekst barem malo pomoći. Naravno pre nego što počnete odštampajte ga. Kao prvo, za instalaciju će vam trebati mašina od barem 500 Mhz, 128 Mb RAM-a i oko 1,3 - 1,5 Gb prostora na disku.

Prvo što vam treba je CD Windowsa XP, gomila živaca i uzmite nešto za grickanje da ne biste pojeli sopstvene prste, u trenucima kada izgleda da je sve stalo. Naravno, prvo napravite kopiju svih važnih fajlova u vašem sistemu.  Nakon što ubacite CD sa Win XP-om dobićete sledeći ekran:

Prvo što ćete izabrati je opcija u dnu strane Check system compatibility. Dobićete sledeći ekran.

Kliknite na Check my system automatically, da bi Windowsov program za instaliranje proverio vaš sistem. Ukoliko XP ne podržava neku od vaših komponenti u kompjuteru, ovde će vam to biti rečeno. Nakon ove provere još nije kasno da odustanete. Ukoliko jedna ili više komponenti vašeg sistema nisu podržane, pogledajte sajtove proizvođača, da li postoje drajveri za XP. Ukoliko vam je kompjuter stariji od 1-2 godine verovatno ćete imati problema.

Kao  pandan ovoj proveri preporučujem vam da posetite lokaciju www.pcworld.com/xpready . Tu se nalazi odličan test kompatibilnosti za vaš kompjuter.

Ukoliko ste ipak odlučili da krenete dalje vratite se na početni ekran i kliknite na Install Windows XP. Na dobrom ste putu da instalirate XP. Dakle pojaviće se sledeći ekran:

Na levoj strani imate korake koji će biti obavljeni prilikom instalacije, i vreme koje je potrebno za instalaciju. Na desnoj strani je prozor u kome možete da podesite da li želite da poboljšate postojeću verziju Windowsa (Upgrade), ili želite da instalirate Windows kao nov sistem (New instalation).

Prva opcija se koristi ukoliko na XP želite da pređete sa nekog ranijeg Windowsa, a ne želite da vam i on ostane u sistemu. Dakle, ukoliko izaberete ovu instalaciju, obrisaćete stari Windows, sa malo mogućnosti povratka, ako nešto krene loše, i instalirati XP preko njega.

Ukoliko izaberete drugu opciju, instaliraćete Windows XP kao dodatni sistem, sa mogućnošću da zadržite stari Windows. Da biste ovo izveli potrebno je da imate, ili dva Hard diska, ili jedan podeljen na particije. Ukoliko ne znate šta su particije, a nemate dva Hard diska, a želite ovu vrstu instalacije, mislim da je pravo vreme da zovete nekoga ko zna.

Nakon što ste se odlučili za vrstu instalacije, "pročitali" licencu, i ukucali serijski broj, bićete upitani da li želite da se povežete na Internet u cilju pronalaženja novih instalacijskih fajlova, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Ja vam predlažem da ovo zaobiđete i kliknete na No, skip this step... 

 Počeće instalacija. Dalje će sve uglavnom biti automatizovano, osim što ćete biti upitani na koju particiju ili disk želite da instalirate XP i da li želite da vam Hard disk bude formatiran na NTFS fajl sistem, ukoliko koristite FAT32.

Na prelazak na NTFS fajl sistem treba da se odlučite ukoliko nemate nijedan drugi sistem na disku osim XP-a, pošto NTFS čitaju samo XP ' Win 2000. On je bolji pouzdaniji, i daje vam mogućnost šifrovanja podatak u XP-u. Ukoliko koristite još neki Windows pored XP-a, a nije 2000 bolje je da ostavite FAT32, da bi taj deo diska bio vidljiv i starijim Windowsima.

To bi bilo to! Kompjuter će se sam resetovati 2-3 puta, a ukoliko se zakoči, isključite ga, pa ga ponovo uključite.

Nakon instalacije ostaje vam samo da podesite drajvere koje Windows nije sam podesio i gotovo. Uživajte u novim bojama, mogućnostima, zvukovima...

 

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***